INM

Questions/Answers

 • Buna ziua! La moment, conform ord, nr, 54 de la 10 aprilie 2013, politia patrulare trebuie sa utilizeze mijlocul de măsurare a vitezei mijloacelor de transport auto in baza procedurei de măsurare legală: PML 9-01:2013: „Măsurarea vitezei mijloacelor de transport auto”. Va rog frumos, daca e posibil sa postati in raspuns, in ce consta aceasta procedura sau sa trimiteti documentul pe posta indicata de mine sau un link la acest document. Va multumesc anticipat!

  Publicat:06.09.2013Întreabă:Vitalie

  Vezi mai mult..

 • Buna ziua, ma numesc Malcoci Iulian lector superior la catedra Bazele Proiectarii Masinilor UTM. Noi detinem un sonometru Bruel&Kjaer Tip 2250 Light Intrebarea pe care vre-au sa vo pun daca este posibil sa calibram la dumneavoastra acest aparat?

  Publicat:01.07.2013Întreabă:Malcoci Iulian

  Vezi mai mult..

 • Salut. Suntem o familie din patru persoane,(dintre care doi minori), trăim de la salariu pînă la salariu, (unul din salarii nu ajunge nici pînă la salariul minim), luna aceasta (28.12.2012-25.01.201) avem de achitat de două ori mai mult energia electrică decît luna precedentă, dar nu putem înțelege, de ce? Nu am făcut schibări în consum față de luna trecută, sau față de anul trecut,dar în această perioadă. Vrem un sfat și un ajutor, cum putem verifica contorul și calitatea serviciilor prestate?

  Publicat:01.02.2013Întreabă:Dumitrascu Cristina

  Vezi mai mult..

 • Va rog sa-mi spuneti cum se citeste un apometru care are 4rotite in el,daca indexul arata 18,2 la inceputul lunii si 18,4 la sfarsitul lunii,consider consum 0,2 mc sau 2mc.in apartament locuiesc 2 persoane.va rog sa ma ajutati.multumesc

  Publicat:19.02.2013Întreabă:Bratu Florea

  Vezi mai mult..

 • Va rog, pentru persoane juridice, cit timp este valabil verificare contoarellor de apa DN 15. Prin ce act normativ este stipulat termenul dat. Multumesc anticipat.

  Publicat:12.11.2012Întreabă:Eduard

  Vezi mai mult..

 • Buna ziua! Doresc sa aflu, daca la un magazin online de margele am nevoie de cantar cu certificat de la metrologie si daca da, cat m-ar costa un astfel de cantar, cat am sa platesc periodic de verificarea acestuia si cat de des trebuie se verific ? Va multumesc!

  Publicat:18.10.2012Întreabă:Fazakas

  Vezi mai mult..

 • Buna ziua ! La intreprinderea noastra sun folosite rigle pentru masurarea a covoarelor. Folosirea riglelor nu sun comode in procesul de lucru. Va rugam sa ne dati o informatie ce fel de rulete (marca, producatorul, tara de origine, importatorul, etc.) sunt premise pentru utilizare in Republica Moldova. Va multumim anticipat !

  Publicat:26.09.2012Întreabă:Leonid Cazacu

  Vezi mai mult..

 • Ce acte normative reglamentează activitatea în domeniul metrologiei pentru verificarea mijloacelor de măsurare NESUPUSE Controlului metrologic legal. Vă mulţumesc anticipat

  Publicat:27.09.2012Întreabă:Petru

  Vezi mai mult..

 • Buna ziua, Spuneti va rog daca dispozitivele de masurare a vitezei mijloacelor de transport din dotarea politiei rutiere, de model Iscra Video: 1. au fost supuse controlului metrologic legal 2. sunt incluse în Registrul de stat al mijloacelor de măsurare permise spre utilizare în Republica Moldova 3. sunt certificate 4. există proceduri de masurare legala a acestor dispozitive 5. sunt dispozitivele sigilate pentru a nu admite interventia factorului uman; 6. trebuie sa emita dispozitivul in urma inregistrarii vitezei un document cu datele necesare. Multumim anticipat pentru raspunsul solicitat.

  Publicat:26.06.2012Întreabă:Ion

  Vezi mai mult..

 • Bună ziua! Am o mică nedumerire cu care mă și adresez INSM. Verificând recent buletinul metrologic al contorului de gaze de uz casnic, am sesizat că valabilitatea lui a expirat anul trecut. Cum trebuie să procedez în acest caz? Trebuie să inițiez personal verificarea adresându-mă verificatorului de contor, sau de monitorizare și verificare sunt responsabili cei de la MoldovaGaz? În acest caz urmează să suport careva cheltuieli? Mulțumesc anticipat!

  Publicat:13.06.2012Întreabă:Angela

  Vezi mai mult..

 • La ce perioada de timp trebuie verificate metrologic contoarele de curent vechi? Am un contor din anul 1991 ( acest an este inscris pe el) si nu nu este nici o data specficata pe el sau o stampila din care sa rezulte ca ar fi fost verificat in acesti ani

  Publicat:22.03.2012Întreabă:Pop Bianca

  Vezi mai mult..

 • Spuneti va rog contoarele Metron de apa calda si rece sint in vigoare pe teritoriul R.M. ori nu si de ce se plateste adaugator pentru ca ele nu au protectie magnetica.Pina acum erau bune acum nu sint bune, spuneti de ce?

  Publicat:08.02.2012Întreabă:Iurie Ursu

  Vezi mai mult..

 • Buna ziua, vin cu o intrebare, la care solicit un raspuns aficial si exhaustiv; De ce se mai continuie verificarea contoarelor de tip vechi/Bebelassitsa,Bulgaria:Zenner, Germania( de catre Laboratorul metrologic;metrologii>A.Ciorba , V.Grec: E.Pudovchin, T.Tuleanteva: S.Maslii: E.Rosca si altii)/:, daca SA "Apa canal" a stabilit lista contoarelor de tip nou acceptate de ei pentru exploatare/instalare in apartamente. Numai instalarea acestor tipuri de contoare exclude plata surplusului de apa, numai aceste tipuri de contoare se iau la evidenta./Lista a fost distribuita tuturor asociatiilor, sunt lipite pe usile caselor, acolo sunt numai 5 tipuri de c ontoare acceptate si aprobate de catre SA Apa canal. Atunci de ce metrologii verifica contoarele vechi stiind cu siguranta ca ele nu se iau la evidenta, sunt demult considferate ca un fel de c ontoare prin care se poate de falsificat indiciii contorului s.a.m.d. De ce nu este totul unificat in acest domeniu, de ce puneti lumea la cheltuieli suplimentare, amagiti lumea, dar cel mai strasnic este ca anume cu concursul metrologilor nestiutori si hapsini sunt provocate mari certuri intre locatari si administratori,-pe de o parte, asociatii si SA Apa canal, -pe de alta parte. De ce nu ati dat indicatii acestor metrologi sa nu mai faca bani pe seama bietilor oameni ? Ce. nu cunoasteti lista aprobata de catre SA Apa canal ? Sunati, verificati, concretiozati si procedati corect. ne vom adresa in judecata pe asa cazuri .

  Publicat:29.03.2012Întreabă:Elena

  Vezi mai mult..

 • Buna ziua, noi venim cu o intrebare daca sectia Metrologie se ocupa cu repararea microscoapelor (scolare, biologice, biolam, micmed)asteptam raspuns. Va multumim anticipat. o zi buna

  Publicat:22.03.2012Întreabă:catedra Merceologie si Comert

  Vezi mai mult..

 • Care este procedura de primire a certificatului de atestare a utilajului de incercari sau atestarea metrologica periodica?

  Publicat:22.03.2012Întreabă:Talisman-Auto SRL

  Vezi mai mult..

 • Salut! activez in sfera alimentatie publica.vreau sa cumpar termometru pt inregistrarea temperaturii carnii,este necesar de inregistrat termometrul,trebuie el sa aiba certificat

  Publicat:07.05.2012Întreabă:chiricuta stefan

  Vezi mai mult..

 • In cadrul unui magazin alimentar cine are responsabilitatea sa faca metrologia unui cantar? patronul sau vanzatorul?

  Publicat:02.04.2012Întreabă:Adriana

  Vezi mai mult..

 • Oferi-ti-mi va rog ceva informatie despre trasabilitatea si uniformitatea masurarilor

  Publicat:27.10.2011Întreabă:daniela

  Vezi mai mult..

 • Vă rog, răspundeţi-mi.1.Care este diferenţa dintre autorizarea şi acreditarea unui laborator de metrologie.2.Este obligatorie sau nu autorizarea sau acreditarea laboratorului de metrologie a unui agent economic dacă laboratorul nu acordă servicii metrologice altor agenţi economici.Vă mulţumesc anticipat.

  Publicat:28.09.2011Întreabă:Leonid

  Vezi mai mult..

 • Buna ziua. Societatea pe care o reprezint comercializeaza in Romania debitmetre electromagnetice pentru lichide. In conditiile in care debitmetrele sunt produse in UE si poarta marca CE, va rog sa-mi spuneti daca mai este necesara certificarea metrologica in Romania. De asemenea, va rog sa-mi spuneti care este normativul care reglementeaza folosirea debitmetrelor pentru operatiuni comerciale. In speta, montarea unui debitmetru intr-o instalatie de apa pentru contorizarea si facturarea debitului de apa consumat. Va multumesc!

  Publicat:26.09.2011Întreabă:Radu Marginean

  Vezi mai mult..

 • Buna ziua, La asociatia noastra de locatari exista discutii legate de normele metrologice pentru repartitoarele de la caloriferele din apartamente. Vrem sa stim daca cele care sunt deja instalate mai sunt bune (nu stim ce termen de functionare au) sau daca trebuiesc schimbate. Rugamintea era daca ne puteti ajuta dvs, institutul sau daca imi puteti recomanda vreo firma autorizata care se poate ocupa de problema noastra. Va multumesc anticipat.

  Publicat:21.09.2011Întreabă:Miclescu Roxana

  Vezi mai mult..Baner metrologie aplicata
Baner metrologie legala