INM

Misiunea

Misiunea revistei “Metrologie” este de a informa cercurile largi ale societăţii vis-a-vis de obiectul principal al activităţii Institutului Naţional de Metrologie (INM).

Metrologia este știința măsurărilor și a aplicațiilor acestora. Metrologia cuprinde toate aspectele teoretice și practice ale măsurărilor, indiferent de incertitudinea de măsurare și domeniul de aplicare.

Sarcina a metrologiei a fost, şi rămîne a fi, asigurarea măsurărilor exacte prin “transmiterea unităţii de măsură corecte”. Dar odată cu evoluţia progresului tehnic-ştiinţific şi globalizarea proceselor economice cerinţele faţă de exactitate au crescut considerabil, respectiv şi nivelul cercetărilor metrologice a ajuns la alte înălţimi.

Actualmente, în spatele acestei “operaţii simple”, de a măsura, se ascunde o activitate continuă de cercetare atît a mijloacelor/instrumentelor utilizate în cadrul activităţilor metrologice cît şi a metodelor de realizare a procedurilor de etalonare şi/sau verificare metrologică.

Altă misiune a revistei “Metrologie” este să devină o platformă pentru discuţii şi colaborare între specialiştii INM şi cercetătorii institutelor Academiei de Ştiinţe, a universităţilor şi altor organizaţii antrenate în activităţi de cercetare. De asemenea, binevenită este implicarea reprezentanţilor mediului de afaceri, experienţa cărora are o utilitate incontestabilă.

Prin materialele publicate urmarim scopul de a informa constant mediul metrologic naţional despre situaţia actuală a metrologiei în Republica Moldova, despre capacităţile INM de a identifica soluţii pentru problemele curente.

Astfel sperăm să stabilim o legătură interactivă între cei care profesează metrologia şi cei care beneficiază, ori ar putea beneficia de rezultatele ei.

Baner metrologie aplicata
Baner metrologie legala