INM

OIML (BIML)

În conformitate cu Hotărîrea Parlamentului Nr. 441 din 27.04.1995 (Monitorul Oficial al RM nr. 27 din 18.05.1995, art. Nr. 306) Republica Moldova a aderat la Organizaţia Internaţională de Metrologie Legală (OIML) în calitate de membru asociat.

În contextul aspiraţiilor europene ale RM beneficiile obţinute de la aderarea la OIML se materializează prin încrederea în funcţionalitatea infrastructurii naţionale a calităţii din partea partenerilor regionali şi internaţionali, bazată pe preluarea şi implementarea standardelor europene în domeniul metrologiei în legislaţia naţională.

Sistemul formal pentru demonstrarea echivalenţei realizărilor SI la cel mai înalt nivel este administrat de Biroul Internaţional pentru Măsuri şi Greutăţi (BIPM) printr-un Aranjament internaţional stabilit în anul 1999 de către Comitetul Internaţional de Măsuri şi Greutăţi (CIPM) şi denumit CIPM MRA.

Acolo unde aceste măsurări se leagă de sectorul reglementat, Organizaţia Internaţională de Metrologie Legală (OIML) operează un Acord similar cunoscut drept Acordul de Acceptare Reciprocă OIML (OIML MAA). OIML MAA stabileşte încrederea reciprocă în evaluarea mijloacelor de măsurare de către semnatarii săi şi acceptarea reciprocă a rezultatelor lor de evaluare.Baner metrologie aplicata
Baner metrologie legala